Skip to main content

Det er mange som er usikre på forskjellen på rekruttering og bemanning. Det kan være nyttig å vite når du skal søke jobb, eller når du søker etter en ansatt til din bedrift.

Rekruttering er hele prosessen en bedrift gjør for å knytte nye ansatte til seg. Noen bedrifter bruker rekrutteringsbyråer til å finne sine ansatte, mens noen rekrutterer selv. Dersom du blir ansatt gjennom et rekrutteringsbyrå blir du som regel direkte ansatt i bedriften du skal jobbe for (kunden til rekrutteringsbyrået). 

Enkelt forklart: Et rekrutteringsbyrå hjelper bedrifter å finne ansatte, og alle ansatte blir direkte ansatt i bedriften rekrutteringsbyrået jobber for.

Bemanning betyr at den ansatte er ansatt i et bemanningsbyrå og blir leid ut til bedriften den ansatte skal jobbe i. I dette tilfellet har bemanningsbyrået arbeidsgiveransvaret for den ansatte.

Det er fordeler og ulemper med både bemanningsbyrå og rekrutteringsbyrå. Tradisjonelt vil en ansettelse gjennom et rekrutteringsbyrå i prinsippet være likt som en direkte ansettelse. Å være ansatt gjennom et bemanningsbyrå kan ofte bety kortere oppdrag eller prosjekter med mer fleksibilitet.

1. april 2023 kom det nye regler som strammet inn reglene for bemanning gjennom bemanningsforetak. 

Leter du etter ny jobb, eller ønsker mer informasjon om rekruttering/bemanning for din bedrift? Ta kontakt med Scalers på kontaktskjemaet under.